Högkänslig

En sida om att vara högkänslig (HSP)

HSP test

Förstå dig själv

Det finns såklart ett HSP test man kan göra och det är inget fel med det. Men jag är i allmänhet lite skeptisk mot tester och diagnoser. Jag tycker att det viktigaste är att man lär känna sig själv, och att man förstår hur man själv fungerar. Ibland verkar det som att den som tar en test helt plötsligt har alla egenskaper som förknippas med diagnosen. Istället för att hitta sin identitet låter man testresultatet definiera vem man är.

Så innan du gör ett HSP test tycker jag du ska ta ett par djupa andetag. Sedan sätter du dig och funderar över vem du är. Hur reagerar du i olika situationer? Vilka situationer dras du till, och vilka undviker du? Tänk också på situationer du upplever tråkiga eller ointressanta. Ibland kan vårt undermedvetna lura oss att något är tråkigt eller ointressant när det i själva verket är så att vi har svårt att hantera den typen av situationer. Hur fungerar du med andra människor? I grupper? Skriv gärna ner det du kommer på. Ibland kan man vara på olika sätt i olika situationer, och sådant kan bli mycket tydligare om man skriver ner allt man kommer på.

Ta god tid på dig att skapa en korrekt bild av dig själv.

Elaine Arons HSP test

Har man en stabil och korrekt uppfattning om sig själv kan det såklart vara bra att veta om man kan räknas som en HSP person. Har man en bokstavskombination att söka efter blir det ju så mycket enklare att hitta information som man kan ha nytta av.

Med det sagt så finns en svensk version av Elaine Arons HSP test på www.hsperson.se. Naturligtvis kan man aldrig helt lite på en sån här enkel test som man gör själv på Internet, men det kan i alla fall ge en fingervisning. Och funderar man över frågorna kan man alltid lära känna sig själv lite bättre.

Din epostadress kommer inte att visas. Fält som måste fyllas i är markerade *

*