Högkänslig

En sida om att vara högkänslig (HSP)

Ayurveda

Inom Ayurveda delar man in allt, inte bara människor, tre olika kroppstyper. De flesta av oss är en kombination av de här två olika kroppstyperna, men man kan vara renodlat en av dem, eller en blandning av alla tre. Kroppstyperna kallas vata, pitta och kapha. Väldigt kort kan man säga att vata är kreativ och lite kaotisk, pitta är målinriktad och energifylld, kapha är stabil och pålitlig.

Man ser också tre olika aspekter av människan, kroppen, tanken, känslorna. Det är möjligt att ha t.ex. vara vata i kropp och tankar, men kapha i känslorna. En sådan variant kan göra att man känner sig splittrad och motsägelsefull. Genom Ayurvedan förstår man bättre varför man känner så, och då är det lättare att förhålla sig till känslorna.

Det här sättet att se på sig själv tycker jag är väldigt bra för att få den självkännedom som vi högkänsliga behöver så väl. Olika kombinationer av kroppstyper är känsliga för olika saker, och genom att lära känna sig själv förstår man hur man ska ta hand om sig själv på bästa sätt.

En sak som är intressant är att Ayurveda säger att vi alla ha olika förutsättningar, på alla plan. Hur man t.ex. ska äta eller träna är inte generellt utan beror på vilken kroppstyp man har. Genom att förstå sin kroppstyp kan man skapa en bra balans i sitt liv. Ju mer jag läser om Ayurveda, desto mer känner jag också att det som kan upplevas jobbigt med högkänslighet är sådant som inom Ayurvedan kan tillskrivas obalanser, så jag tror man som högkänslig har mycket att hämta härifrån. Genom att uppnå en balans i vardagen blir det mycket lättare att hantera tillfälliga obalanser.

Jag började själv intressera mig för Ayurveda för bara ett par månader sedan, och tycker att det är någon som har gett mig en bättre förståelse både för mig själv och för omvärlden.

För att ta reda på vilken kroppstyp man är finns ett antal test man kan göra, bland annat ett på vedalila. Ett ännu bättre test finns i boken Ayurveda för kropp och själ, av Eva Sanner och Peter Ljungsberg. Föredrar man att lyssna framför att läsa så har Peter också väldigt intressanta föreläsningar om Ayurveda.

Kategori: hsp
  • Helena säger:

    Vad roligt att du skriver om detta! Har precis lånat boken ”maten är din medicin” meb inte hunnit läsa än. Tror precis som du att det var vara klokt att läsa på mer om för att förstå sin kropps behov bättre.
    Hoppas du har en bra helg! /Helena

    november 23, 2013 klockan 11:17 e m

Din epostadress kommer inte att visas. Fält som måste fyllas i är markerade *

*