Högkänslig

En sida om att vara högkänslig (HSP)

Access Consciousness

Igår hade jag nöjet att lyssna på den första intervjun i intervjuserien Sensitiv och Kraftfull. Dagens person var Göril Hebnes som bland annat arbetar med Access Consciousness.

Intervjun med Göril Hebnes

Intervjun med Göril var mycket intressant. En del av det hon pratade om, som att inte känna att man passar in och ett ständigt sökande efter en plats där man passar, är sådant jag kan känna igen i mig själv. Vi som lyssnade fick också med oss en del bra tips som jag känner att jag kommer att bära med mig och ha användning för när det gäller att hantera min egen högkänslighet.

En av dom tekniker som Göril arbetar med är Access Consciousness. Jag har inte hört talas om det tidigare men blev naturligtvis intresserad. Så nu har jag spenderat några timmar med att försöka hitta mer information om Access Consciousness.

Access Consciousness

På den officiella hemsidan finns dessvärre inte mycket information om hur det hela fungerar. Sidan fylls av vittnesmål och löften om hur bra man kommer att må. Men de förklaringar och svar på vanliga frågor som finns innehåller väldigt lite konkret information om hur det fungerar. Enda sättet att få fram någon mer detaljerad information verkar vara att gå en kurs. Här tycker jag det börjar kännas lite skumt, ungefär som olika pyramidspel eller oseriösa MLM nätverk brukar marknadsföras.

Jag letar vidare och hittar inga böcker i ämnet. De positiva vittnesmål jag hittar ligger alla på sidor kopplade till människor som arbetar med Access Consciousness.  De oberoende sidor jag hittar varierar från att det inte inte fungerar till att kallas ett pyramidspel i coaching och en Scientology knockoff.

Nu får ju ofta det mesta som handlar om andlighet eller annat som inte lyckats förklaras av vetenskapen ofta utstå en hel del kritik, men det brukar vara lite mer blandade omdömen. Möjligen kan man förklara bristen på positiva erfarenheter med att rörelsen inte är så stor. Oavsett vad det gäller så brukar de som är missnöjda eller kritiska ha ett större behov av att göra sig hörda.

Jag tillskriver mig själv egenskapen att vara bra på att läsa människor, även om jag bara har rösten att gå på. Och jag har inga tvivel på att Göril Hebnes själv inte bara tror på detta, utan faktiskt har erfarenhet av att metoden fungerar. Men med den information jag har hittills misstänker jag ett det kan vara så att det är tron som gör det, inte Access Consciousness.

Med den information jag har hittat om Access Consciousness så är jag tveksam till metoden. Men naturligtvis kan jag inte göra något annat än gissa eftersom jag inte har provat den själv. Tyvärr är oklarheterna för många för att jag ska lägga några pengar på en kurs, men om någon av er som läser provar så vore det jätteintressant att få höra om era erfarenheter.

Kategori: hsp
 • Andrea Nilsson säger:

  Jag har provat & jag gillar verktygen jag får. Finns massa gratis videos på youtube med Dr Dain Heer och på hans hemsida. Där får du ta del av en del av verktygen.
  Finns även en massa workshops och introkvällar att gå för en mindre summa om du vill prova på och se vad det gör för dig.
  Kolla
  My Södergren
  Anna Ullenius
  Red: Ett av namnen i listan har på begäran raderats av sidans administratör då personen inte längre sysslar med access

  Dain Heer kommer till Sverige nu om några dagar och han brukar ha introkvällar.
  Med vänlig hälsning, Andrea Nilsson / Soulroom

  september 4, 2013 klockan 1:41 f m
 • Anna säger:

  Hej,
  Det är mycket klokt att sortera ut lite, och vara källkritisk, ”Det som låter för bra, är oftast det också”.
  Det är en gigantisk propagandan och marknadsföringen omkring Access Consciousness. Oberoende information, utan tendens omkring deras verksamhet är, som du skriver, väldigt tunn och inte baserat på vetenskaplig forskning. Däremot finns det mycket i verksamheten, både verktyg och tillvägagångssätt m m, som går att följa upp, och återkoppla inom forskningen inom t ex. allmän psykologi, socialpsykologi eller ledarskaps- och marknadsföringstekniker m m.
  Choklad, godis, cola, snacks, ibland även alkohol, är något som organisationen Access Consciousness anser ska finnas tillgängligt för kursdeltagarna. Vi får en kicka av att må bra när vi äter mängder av godis och choklad, åtminstone för stunden. Vi vet alla att både socker (cola, choklad och alkohol) kan vara beroendeframkallande, vilket forskare har bevisat flertal gånger.
  Jag har gått några kurser inom Access, vilket har kostat mig kring ca 50000-55000 kr, förmodligen mycket mer om man räknar på resor, uppehälle och andra utgifter omkring. Jag blev en s k facilitator inom både bars och body processerna. Det gick väldigt snabbt. Jag ifrågasatte inget, vilket var rätt så idiotiskt – (jag är väl human antar jag – se text nedan) – speciellt med tanke på att jag under första kursen fick en stark känsla av att något inte stämde (gick alla kurserna samtidigt). Till slut stötte jag på en del situationer och händelser, som jag gjorde att jag började ifrågasatta hela verksamheten, strax därefter slutade jag med Access Consciousness.
  Access Consciousness vill att vi ska känna oss som en speciell, unik människa – en betydande del i en stor världslig grupp – som genom sina verktyg, kommer att förändra världen. Alla får vara med (i alla fall den som har pengar). Barnen är särskilt välkomna (Jesus öppnar famnen för barnen). Tanken är ju god, men vad är det egentliga syftet? Vem är det som egentligen gynnas i verksamheten?
  Metoderna och verktygen som används är inga nyheter, utan finns inom olika läror från olika världsliga andliga lärare och gurus. En del av verktygen är en del psykologiska och socialpsykologiska framforskade verktyg.
  Jag tycker om historia, och har studerat, forskat och jämfört en del av Access Consciousness metoder och medel med historiska förbund där framstående karismatiska ledare har påverkat hela världen på ett negativt sätt. Även då höjdes ledarna till skyarna och folket jublade, fick en känsla av betydelse, handlingskraft och styrka.. Talets gåva är fantastiskt, men gåvan kan missbrukas. Vi bör vara kritiska när det dyker upp såna här organisationer som marknadsför sig genom propaganda – idag till stor del genom social media – som inte grundar sig ur någon vetenskaplig fakta.
  Access Consciousness program kanske är rätt för en del människor, eller åtminstone för humanoider…
  Enligt access Consciousness, är Humanoider den medvetna rasen ibland världens befolkning. Dessa humanoider är en ras av ”bättre kvalitet” och lever jäms med ”humans”, som anses vara en slags kossa i jämförelse med den kraftfulla humanoidern som liknas med en kraftfull häst. Jag kan inte riktigt ta till mig den här iden, även om jag ansågs vara av ”den bättre rasen” (vilket jag tror alla är som går programmen). Det kan vara farligt att dela in människorna i världen i olika rasgrupper…

  Var kritiska och medvetna när ni går kurser av det här slaget.
  Jag var det inte, vilket blev en dyr och pinsam läxa.

  Var rädd om er!!

  juli 17, 2014 klockan 7:41 e m
  • anders säger:

   Tack Anna. Intressant att ta del av dina erfarenheter och tankar. Tack för att du delar med dig.
   Det låter skrämmande med rasindelningen, men jag gissar att det finns en psykologisk anledning till det. För att man helt enkelt ska känna sig utvald och del av en gemenskap som står över resten av samhället. Sådant gör det också lätt att bortförklara kritik utifrån eftersom dom då tillhör den ”lägre” ”rasen” som inte förstår bättre.

   juli 17, 2014 klockan 9:14 e m
 • Anna säger:

  Ja det är väldigt lätt att bortförklara allt om du är Access anhängare och använder deras verktyg. Vid minsta ifrågasättande ställs bara en motfråga. Att manipulera och ljuga är helt okej så länge det känns rätt och lätt för dem själva. Dom har fördjupningskurser inom konsten att manipulera.
  Jag hoppas att den här texten hjälper någon att undvika onödiga misstag.
  Många har uttalat sig om att Access är en sekt, vilket naturligtvis förnekas, men det finns helt klart sektinslag i verksamheten.
  Det är dyra kurser, eller snarare program där man ”lär in sig nya tankar och visioner” och det krävs att du fortsätter att gå vidare i högre uppsatta kursprogram för bli behörig till de än högre och mer avancerade kurserna/programmen. När du börjar kurserna och du ”blir med” i denna större världslig gruppkursverksamhet, som organiseras genom social media, mestadels genom Facebook, så är det också svårt att se klart och erkänna, inse, att verksamheten gynnar mestadels bara ett fåtal personer som står längst upp på toppen, senare anhängare har splittrats upp i ett antal undergrupper som underanhängare. Access Consciousness verksamhet har liknats som en slags coachnings pyramid, vilket är en bra liknelse.
  Jag gick en ICF certifierad coach utbildning långt innan jag gick med i Access Consciousness, och vet att coachning är ett fantastiskt verktyg. I Access använder man coachningens verktygen på ett sätt som gynnar och hyllar själva Access Consciousness och inte själva grundverktyget. Acess body processer är vanlig healing med utpekade punkter, ett handpåläggningssystem med uttalade ord för att effektivisera healingen. Access ordlekar är helt onödiga och överflödiga om du frågar mig. Handpåläggningssystemet kan liknas med Reikis handpåläggningssystemet, fast med andra punkter och områden.
  Healing är inte en speciell talang, som man måste lära sig, eller som ett fåtal människor kan utöva. Jag tycker det är dags att avdramatisera healingförmågan och intuitionen. Det är en talang och kapacitet som vi alla föds med, ungefär som talets förmåga. Vi har bara ”lagt bort” talangen, kanske p g a vår bakomliggande historia av häxjakter och så vidare. Healing är inte mer speciellt än att ”blåsa bort smärtan på barnets uppskrapade knä”. Det samma gäller intuitionen och förmågan att ”känna på sig” eller ”magkänslan”, som helt naturligt för människan. Vi kan alla t ex känna obehag när vi gått in i ett rum där någon nyligen har bråkat, även om vi inte visste det när vi gick in i rummet. Dom flesta har varit med om att man har tänkt på någon och plötsligt ringer personen – genom att förstå det, så inser man också att man inte behöver gå dyra kurser för att lära sig, inte heller behöver du gå dyra kurser för bli den du verkligen är.
  Du ÄR redan och Du kan redan.

  Var rädd om Din Kraft – Din Tro -> Tro på dig själv!

  juli 18, 2014 klockan 11:22 f m

Din epostadress kommer inte att visas. Fält som måste fyllas i är markerade *

*